Besök Södermalm i Stockholm

Det finns många anledningar till att älska Södermalm, huvudstadens kanske vackraste stadsdel. Här finns allt för alla, oavsett om du är turist eller inbiten Stockholmare. När du reser till Stockholm är ett besök på Söder helt enkelt ett måste. Förutom att uppleva stadsdelens gnistrande atmosfär, finns en rad sevärdheter och olika saker att göra på Södermalm.

För den kulturhistoriskt intresserade eller arkitekturfantasten bjuder Södermalm på ett stort antal vackra byggnader att beskåda. Ett exempel som är värt ett besök är kvarteret Tegen med dess vackra stenhus som ger dig en liten inblick i hur det kan ha varit att bo på Söder för flera hundra år sedan. Ett annat exempel är Hellgrenska palatset på Götgatan 68, som är ett ståtligt palats från 1800-talet med flera välbevarade detaljer.

För den som vill njuta av Söderns vackra miljö kan promenadstråket längs Monteliusvägen rekommenderas. Här erbjuds du vackra vyer ut över Riddarfjärden med utsikt över hjärtat av Stockholm med Västerbron, Kungsholmen och Stockholms stadshus, kanske kan du även skymta Gamla stan. En annan oslagbar utsiktsplats är Skinnarviksberget. Uppe på berget befinner du dig hela 53 meter över havet och detta är den absolut högsta naturliga punkten innanför tullarna. Utsikten från Skinnarviksberget är magnifik, och att sitta där på stenarna och bara blicka ut över Stockholm en sensommarkväll ger en magisk känsla i hela kroppen. Sammanfattningsvis finns alltså tre särskilt viktiga sevärdheter som inte får missas:

  • Kvarteret Tegen
  • Hellgrenska palatset
  • Skinnarviksberget

Restauranger på Söder

Det kryllar inte bara av sevärdheter och vackra miljöer på Söder, utan även restauranger av hög kvalitet råder det knappast någon brist på. En restaurang som belönats med att vara med i White Guide, är Barobao på Hornsgatan 66 som rekommenderas för den som vill ha en prisvärd smakupplevelse utöver det vanliga. Särskilt den kinesiska baon som finns på menyn är något som bör provas. Ett annat hett tips är restaurangen på Fotografiska, som håller hög klass och där du även får avnjuta middagen i en härlig miljö med utsikt över Djurgårdsfjärden och Skeppsholmen. Menyn är modern och medveten med enbart ekologiska och närproducerade råvaror, vilket resulterat i att restaurangen 2015 mottog priset Gulddraken.

 

 
 

About the author

More posts by