Svenska platser att uppleva

Vårt avlånga land är verkligen värt att uppleva, så om du inte bokat en utlandssemester, varför inte planera in en resa hemma i Sverige? Här är tips på några utvalda platser att besöka.

Varför åka utomland när man kan stanna inom landsgränsen och uppleva vårt vackra Sverige? Här finns både Kebnekaise för den äventyrslystne och mysiga vandringsleder i nära anslutning till historiska städer såsom Abborresbergsleden i Norrköping eller varför inte ta en tur till byn Sundborn i Dalarna och se Carl Larsson-gården med egna ögon? Från norr till söder finns en rad olika platser väl värda ett besök eller två och i Expressen listar man hela 15 svenska platser som man skriver ”som du måste se innan du dör” och viss är det så. Tipsen är allt från Kungsleden i norr ner till raukarna på Gotland, och såhär skriver man om Selma Lagerlöfs hem på Mårbacka i Sunne:

”Huvudbyggnaden är från slutet av 1700-talet och den kunde Selma Lagerlöf köpa tillbaka 1907 efter att ha haft framgångar med bland annat debutromanen Gösta Berlings saga från 1891 och romanen Jerusalem som utgavs åren 1901 och 1902. Efter att Selma Lagerlöf 1909 tilldelats Nobelpriset i litteratur som första kvinna, hade hon även råd att köpa tillbaka hela Mårbacka och dessutom bygga om gården till en herrgård i karolinsk stil som idag är museum och öppen för allmänheten.” få fler tips här.

Andra tips på platser i Sverige att se

Är du sugen på att se lite mer okonventionella platser på din resa? Då är helt klart ett tips att ta dig till Sibirienskogen i Ängelholm för att se UFO-monumentet som rests där till minne av natten den 18 maj 1946 då 28-årige Gösta Carlsson gjorde Sveriges första, eller i alla fall mest omskrivna, UFO-spaning mitt ute i ingenstans. Än idag kan man inte förklara vad det faktiskt var han såg, och inte heller kan man styrka att det inte skulle vara ett UFO – och det är bland annat vad som gör den här platsen så speciell. För dig som inte är lika sugen på UfO:n men som i alla fall vill uppleva något annat än traditionella turistorter är tipset att ge dig iväg till Prins Bertils stig som sträcker sig från Halmstad slott till Möllegård och längs vägen finns både grönprunkande promenadområden, badklippor, finkorniga stränder och härliga fiskrestauranger att pausa vid. Totalt får du promenera 18 kilometer om du vill gå hela, men varför inte vika av halvvägs för en härlig picknick i det gröna?

 
 

About the author

More posts by