Tips för en billigare semester

Att åka på semester kan vara dyrt och särskilt med tanke på att den svenska valutan har fallit en del och tappat i värde. Det gör att priserna på saker och ting i utlandet blir dyrare.

Det finns dock ingen anledning att överdriva kronans värdeutveckling. I och med att kronan har tappat ungefär fem procent mot euron blir saker cirka fem procent dyrare. Det gör att en familjs charterresa ner till Grekland eller Kanarieöarna som normalt hade kostat 20 000 kronor nu kostar 21 000 kronor, en ganska liten skillnad. Även turistattraktioner, kläder, mat och annat som svenska turister spenderar pengar på under semestern blir dyrare.

Semestra på hemmaplan

Ett annat alternativ kan vara att inte åka utomlands alls utan semestra på hemmaplan. Hotell i Sverige är ganska dyra men den som kan tänka sig att stanna i Stockholm och redan bor där får en billig semester. Ett alternativ är en klassisk svensk campingsemester, att bo i husvagn eller hyra en stuga. Den som föredrar att semestra på hemmaplan har gott om saker att göra eller besöka i Stockholm. Till exempel skärgården, Gröna Lund eller att besöka ett museum.

Res till länder där allt kostar lite mindre

Ett tips för en billig semester är att välja att resa till länder som Grekland eller Kroatien där allting är lite billigare. Även om euron har ökat i värde så blir det ändå en billig semester jämfört med andra länder. En annan idé kan vara att inte åka så långt på semester för att spara in på pengarna som det kostar att flyga. Resor till t.ex. Kanada, USA, Japan eller Australien medför att flygresan blir mycket dyr men vid en resa inom Europa blir flyget billigare. Flyget är en av de dyraste delarna av en resa. Några länder som det inte är alltför dyrt att flyga till är till exempel Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien eller Grekland.

Testa vandrarhem

Ett annat tips är att välja att bo enklare. På det viset kan resan bli längre också eftersom reskassan räcker till fler nätter. På vandrarhem får besökare dela dusch med andra och det finns oftast inte någon restaurang utan den som bor där får laga sin mat själv. Däremot går det ofta att hyra ett eget rum med fyra eller sex sängar vilket passar för familjer eller kompisgäng som inte vill sova med främlingar.

 
 

About the author

More posts by