Packa väskan och dra iväg. Gör det bara! För vad är det egentligen som hindrar dig? Det är ju en dröm du har, så varför inte förverkliga den? Alldeles för många därute i världen sitter och önskar att de sett mer av just världen. De drömmer sig till platser de har hört talas om, och önskar att de en gång i framtiden kommer att ta sig dit. Tyvärr är det inte alla som faktiskt åker, och vi frågar oss, varför? Varför tar man inte möjligheten att se världen, att utvecklas i resandet, och lära sig mer om  vår planet? Svaren är säkerligen många: pengar, mod, trygghet. För att förtydliga: pengar saknas till själva resan, modet saknas för att resa iväg och tryggheten i Sverige är svår att lämna. Det är förståeligt, men det är också möjligt att påverka.

Här berättar vi hur du kommer över dina rädslor, och iväg på din resa:

  • Om du saknar pengar: Visst, det är tungt att behöva spara, och kanske leva på i princip ingenting för att komma iväg på resan. Men om du bara börjar, så kommer det kännas lättare sen när du ser hur pengarna växer. Och när det går emot? Blunda och föreställ alla de platser du vill se runt om i världen. Pyramiderna i Egypten, Delfinerna på Hawai och Bergstopparna i Himalaya. Tänk på dessa, och du kommer kunna motstå det du vill lägga pengar på. För det är du som bestämmer över din framtid. Och om du vill åka tillräckligt mycket klarar du av att spara pengar, även om det kanske tar ett tag. Och är du stressad att komma iväg nu nu nu? Ta ett extra jobb, sälj lite saker och så vidare! Du kan, om du vill och ingenting kommer att stoppa dig.
  • Om du saknar mod: Att vara rädd för förändring är inte ovanligt. Rädsla för det en inte känner är vad som gör att det finns olikheter i världen. Rasisterna som vandrar längs länders gator, är endast rasister för att de inte  vet hur andra “raser” fungerar. De känner inte till andra kulturer och så vidare, och blir låsta i vad de känner till. Nu säger vi inte att alla som inte reser runt i världen är rasister, verkligen inte! Men rädslan i det okända, och avsaknaden av att ta modet att resa iväg för att se världen, bottnar sig i okunskap. Och det finns ingenting som är lättare att bota än okunskap. Det är nämligen bara att åka, så ska du se att modet fanns inom dig hela tiden.
  • Svårt att lämna tryggheten: Sverige är ett tryggt land, och i det liv en lever i Sverige finns säkerligen en massa personer som kan rädda dig om du faller. Kanske har du en pojkvän som du tror dig inte kunna leva utan, eller så är det en fast inkomst på ett jobb. Trygghet, vi förstår. Men det finns en trygghet i att utforska och åka också – tryggheten i sig själv. Det finns ingenting så lärorikt som att befinna sig på andra sidan världen, och veta att ingen kan hjälpa dig om du faller. Du måste helt enkelt stå på egna ben, och veta att du klarar det.