De kryssar länder som fågelskådare kryssar fåglar. En magisk gräns är 100, den ultimata 195. Här är resenärerna med ett övergripande mål: att besöka världens alla länder.

Så står det inledningsvis i en artikel från Svenska Dagbladet, som har rubriken “Hen som har besökt flest länder innan döden vinner”. Det är en intressant läsning, och de skriver om en kille som snart är 40 år, och har besökt 186 av världens länder. Det är ju verkligen ballt, tänk så mycket han har sett?  Och visst är det väl en dröm att kunna göra som honom, men sen ska man ju också njuta av själva resandet och inte bara se till hur många länder man har besökt. För många är det som reser, och just backpacka är någonting som har blivit väldigt populärt bland unga, som vanligen åker iväg i några månader efter studenten. De flesta nöjer sig med den resan, och ser inget behov av att fortsätta, förutom när det gäller att åka på vanlig semester. Och det är ju självklart också helt okej, speciellt eftersom minnet av resan håller i sig länge.Och det gör den ju verkligen. Den där resan som man gjorde som ung är ju ett minne för livet. Kanske blir den till och med mer intressant än om man, som han i artikeln, siktar på att besöka så många länder som möjligt?

Middag för minne av resan

Minnet av resan är någonting fantastiskt, och det finns mycket du kan göra för att bevara den länge. En temamiddag är exempelvis någonting som man kan anordna för att tillsammans med de man reste med minnas allt som hände. En middag med backpackerstema är enkelt att anordna. Recept som kommer från de länder man besökte kan man enkelt hitta om man bara går till rätt sida. Matklubben.se är en sida med mängder av recept, och den rekommenderas verkligen om man ska laga mat med ett speciellt tema. Då är det bara att söka på det landet som du ska laga mat för och sedan hittar du flera recept att utgå ifrån. Här är några tankar på hur ni kan göra temamiddagen till en succé:

  • Smårätter. Om ni besökte flera länder (vilket man vanligen gör när man backpackar) kan det vara en idé att låta alla som kommer laga en rätt från varje land. Du själv kanske står för thaimaten, medan din kompis ordnar någonting vietnamesiskt. På så vis får ni enkelt med alla länder på en och samma middag.
  • Musik. Gör en spellista med alla låtar ni lyssnade på under resan! Det finns ingenting som väcker minnen till liv så som musik kan göra.
  • Dryck! Även drycken bör anpassas till temat. Vad drack ni på resan? Finns det att få tag i? Då är det verkligen någonting som ska serveras till maten, allt för att få till så många minnen som möjligt.
  • Bildspel! Om ni har många bilder från resan bör alla samlas och sedan kan ni ha ett bildspel på datorn eller tv:n, det kommer ju garanterat att uppskattas av de som kommer på middagen.