Det är dyrt med världsarv

Att ett land får ett världsarv är något som gör det stolt och detta har blivit något som alla tävlar om. En tävling som dock kan bli dyr – även för de rika länderna.

Unescos världsarvslista är en lista som många länder vill hamna på med sina favoritobjekt. Vad de dock inte tänker på är att det  kostar en stor summa att rusta upp platserna och bistå med skötsel. Detta gör även att det blir en sned fördelning över spännande platser och världsarv då det finns många länder som inte har råd att vara med på grund av just underhållet.

Runtom i världen finns det nu över tusen världsarv och i Sverige har vi nu kommit upp i 15 världsarv. För ett världsarv kostar det ibland hundratals miljoner att hålla allt igång och Unesco har en årlig budget för alla arven på 25 miljoner per år. Vilket tyvärr inte blir så mycket per år.

Fler arv i Europa än i Afrika

Det var nyligen ett möte om just världsarven som handlade mycket om vem det är som ska betala för dem och vad man ska göra åt den snedvridna fördelningen. Vad det kom fram till är att de rikare länderna har större fördel mot fattiga, och även om det finns fler världsarv i Europa så betyder det inte att det finns fler värdefulla objekt i Europa.

Resor att minnas

När man åker ut i världen så vill man ta med sig så många vackra minnen som möjligt. Då kan det vara en perfekt idé att kolla upp Unesco och vilka platser man känner för att besöka. Men känner man bara frö en avslappanad semester vid poolen har vi har tidigare skrivit om de bästa och vackraste poolerna som finns.

 
 

About the author

More posts by