Att backpacka runt om i världen är en dröm för många, kanske främst unga människor. Men det kan krävas en del förberedelser för att få ut det mesta ur sin resa. Här kommer vi prata om vad man kan råka ut för när man reser världen runt med sin ryggsäck, och vad man kan göra för att få en så bra resa som möjligt. 

När man är ung vill man väldigt ofta se världen, och nästan lika ofta så har man inte riktigt så mycket pengar som skulle behövas för att på ett bekvämt sätt resa jorden runt och se alla dessa fantastiska kulturer som finns att ta del av. Men det behöver inte kosta en hel årsinkomst att resa jorden runt, om man ser till att jobba ett tag och stoppa undan pengar kan man absolut få ihop tillräckligt mycket för att sedan kunna ge sig iväg och resa. Men det som verkligen behövs är planering. Om man börjar planera i riktigt god tid och dessutom ser till att utvärdera och undersöka vilka alternativ som är billigast och när de är billigast kan man sätta ihop en plan för sin resa som gör att man kommer undan billigt. Det blir mer jobb än om man bara lite spontant sticker iväg, men i gengäld så får du mer pengar över och har dessutom en trygghet i att du har planerat vart du ska ta vägen och när. Konsekvenstänkande är ju inget som är utmärkande för ungdomar, och det kanske är därför det ofta blir så att de skamset får ringa hem från en telefonkiosk och be sina föräldrar skicka pengar så att de kan ta sig vidare. Så börja i god tid att göra en plan och börja undersöka möjligheterna utifrån dina intressen. Är du äventyrslysten kanske du främst vill ta dig till olika platser där du kan glidflyga, hoppa bungyjump och forsränna, medan någon som är intresserad av kultförklarade saker i Asien planerar in att bo på alla hotell på den här listan över kulturförklarade och historiska hotell i Asien. Alla har vi olika önskemål och det gäller att hitta vad som passar för våra önskemål med resan.

Tips för en bättre reseupplevelse

Förutom den punkt vi verkligen har lagt tyngd på ovan, nämligen planeringen, så finns det flertalet saker man kan tänka på för att få till en så bra resa som möjligt när man är ute och backpackar.

  • Se till att packa bra och ha en rymlig, vattenavstötande ryggsäck som är skön att bära på. Packa inte mer än du behöver men se till att ha allt nödvändigt med dig, särskilt hygienartiklar och liknande.
  • Prata mycket med lokalbefolkningen och ta tips på vad ni ska hitta på, de har ofta väldigt god kännedom om olika sevärdheter som turistbroschyren kanske inte har med i sitt register.
  • Att bo på olika hostel med andra människor i all ära, men det kan vara väldigt skönt att någon gång emellanåt få bo på ett bra hotell och få sova i en ren säng, äta hotellfrukost, ha eget badrum, kanske få träna på gym och tvätta… Så boka in en ordentlig hotellvistelse emellanåt! Ska ni till exempel ta ett stopp i huvudstaden kan ni kolla in www.stockholmshotell.com för att hitta bra hotell att bo på.
  • Ta mycket bilder, och skicka vykort till de som är hemma! Och skriv gärna en resedagbok, det blir ett härligt minne!