Finns det chans till att ta med sig bilen på semestern är det en chans som borde tas. Friheten som ges med att åka när och vart man vill är en avkopplande känsla. En trygghet med att bila till Danmark är att om några bildelar skulle kärva finns det billiga medel att ta till genom att vända sig till Skruvat och beställa bildelar till hotellet eller hem till Sverige. Man vill ju inte fastna med en bil full av ostron – Eller vill man?

 

Ostronbank mitt i havet

 

Om du tar dig till Danmarks sydvästra kust, till Vadehavet, kan du få gå på ostronsafari och plocka så mycket ostron du kan bära. Varför de finns där (ungefär tretusen ton) är inte för att naturen har placerat dem där, utan på grund av att de blev framodlade  när de europeiska ostronen började sina. De har sedan ynglat av sig och lagt sig som en härlig ostronbank några kilometer ut i havet. En ostronbank som förut mer var en musselbank, men som blivit utkonkurrerade. Något som oroar Bo Mogensen och många andra.

I dag har de stora ostronen vandrat norrut i höjd med Esbjerg och söderut längs Tysklands och Hollands kuster. De konkurrerar framgångsrikt med den lokala blåmusslan om födan, sätter sig på musslorna, svälter ut dem genom att kunna sila mer vatten, ta näringen och växa snabbare.

Genom ett ostronsafari är tanken att alla ostronälskare ska kunna plocka med sig sina ostron för att ge chans att blåmusslorna ska lyckas leva vidare. En win-win för alla inblandade parter. Att gå på en guidad tur skapar gemenskap och fin stämning, samt att man får lära sig mer om ostron och ekosystemet. Men du kan även vandra ut själv. Tänk bara på att ha respekt för havet.