Att resa runt i världen är det många som drömmer om och det är även många som faktiskt genomför det. Men att backpacka till fots är inte det enda alternativet som finns idag utan man kan även backpacka till häst. Det är ett perfekt sätt att förflytta sig från ort till ort då man verkligen får uppleva miljön och naturen på ett helt unikt sätt, samtidigt som man lättare får kontakt med urbefolkningen under resans gång.

Att åka på olika former av ridresor har kommit att bli allt mer populärt de senaste åren. I SvD skrev journalisten Lena Ländin en artikel med rubriken: ”Ridsemester allt populärare”:

– Nu satsar vi på familjeresor. Det är ett sätt för oss att ytterligare öka marknaden, säger Viveca Lord, som driver Sveriges äldsta och enda renodlade ridresebyrå, Häst- och sportresor.
Vildmarksritter i utlandet eller traditionellt ridläger hemma i Sverige – en semester på hästryggen kan se ut på olika sätt. Men den typiska ridresenären återkommer och är en kvinna i 30-50-årsåldern, som återupptagit sitt ridintresse på gamla dar.

– Många vill gärna semestra tillsammans med sin familj. Därför erbjuder vi flera resor där familjen bor tillsammans, men där mamma och dotter kan rida medan pappa exempelvis väljer att spela golf eller fiska.

När Häst- och sportresor startades för sju år sedan gick de flesta resorna till Irland. Den gröna ön är fortfarande det resmål som dominerar, men numera efterfrågas framförallt varmare länder som Italien, Spanien och Frankrike. Att fara på ridsemester har för många blivit en livsstil och ett annorlunda sätt att uppleva ett nytt land. På marknaden finns ett stort utbud av vildmarksritter i olika skepnader, men även kombinationsresor med vildmark och träning (dressyr och hoppning) efterfrågas.

 

Ha tillgång till bra ridutrustning

 

När man ska välja vart man ska tillbringa sin ridsemester, oavsett om man väljer att backpacka genom ett land eller bara tillbringa en vecka på en och samma hästgård så är det bra att ha tillgång till bra utrustning. Om du kommer att tillbringa många timmar i sadeln kan det vara bra att undersöka sadlarnas kvalitet. Är det fina märkessadlar eller är de gamla och nötta? Sådana detaljer kan nämligen vara avgörande för hur din helhetsupplevelse av resan kommer att bli. Så vet du med dig om att du är lite kräsen, se till att ta reda på hur det ligger till redan innan du bokar.