Hösten är verkligen här och vintern står precis utanför dörren. Om två dagar är vi redan inne i november och den första officiella vintermånaden. För många är vintern bara en deprimerande, lång, kall och mörk period i väntan på ljuset och värmen. För andra är detta den bästa tiden på hela året. Det är ju nu man kan åka norrut och åka snowboard och skidor i backar och på fjäll.
 
Kvinna vandrar med stavar i berg

Olika årstider i naturen

När man backpackar, klättrar och vandrar under våren, sommaren och tidig höst är det många som packar med sig saker för fågelskådning, svampplockning och så vidare. I denna packning ingår antagligen både svampguide, korg att lägga svampar i, tubkikare med stor förstoring för fågelskådning samt andra saker som är bra att ha i skog och berg.

Är det skidor eller snowboard man ska åka så behöver man varken svampplockningsguide eller kikare för fågelskådning. Att däremot ha bra utrustning, kläder och skydd är mycket viktigt. Många väljer att vara ute i flera dagar på fjället, trots vinter och kyla. Att ha ett bra tält, ryggsäck som håller kläder etcetera torra, spritkök, konserver och så vidare är då mycket viktigt. Att dessutom hålla bra koll på väder, ha med sig nödvändig säkerhetsutrustning etcetera är också A och O. Har man bara rätt utrustning och samtidigt är påläst om stället man är på, vädret de kommande dagarna, risk för laviner och andra faror så är det inte farligt att vistas ute i berg och dalar trots kyla och snö. Var bara försiktig, förberedd på det mesta, läs på ordentligt och var inte ensam så blir det med största säkerhet en fantastisk upplevelse.